Marokko
Marokko is een land vol charme en emotie, waar de schaduw en het licht onlosmakelijk verbonden zijn, waar de woestijn overgaat tot vruchtbare oases, waar lucht en zee tot een harmonieuze eenheid worden samengevoegd. Marokko is een land dat u moet kunnen voelen, ruiken en proeven. Een feestmaal met iedereen samen rond een tajine of tot rust komen met een hete maar verfrissende muntthee. In Marokko krioelt het van de schatten die verborgen liggen achter de omwallingen van steden en dorpen. Marokko is betoverend, een koninkrijk met een uniek parfum, dat gastvrijheid wordt genoemd… Marokko kent een mediterraans klimaat met zachte winters (op grote hoogte kan het wel sneeuwen in het Atlasgebergte) en hete zomers. In de winter kunnen de temperatuursverschillen tussen dag en nacht sterk verschillen
lees meer
  • kaart
  • Vluchtinfo

Marokko

7,8Gem cijfer, 392 beoordelingen
va. 399Goedkoopste prijs, 0 aanbiedingen

Voor de door u gekozen criteria hebben we helaas geen mogelijkheden. Tip: u kunt een of meerdere criteria verwijderen om toch mogelijkheden te vinden.

Marokko is een land vol charme en emotie, waar de schaduw en het licht onlosmakelijk verbonden zijn, waar de woestijn overgaat tot vruchtbare oases, waar lucht en zee tot een harmonieuze eenheid worden samengevoegd. Marokko is een land dat u moet kunnen voelen, ruiken en proeven. Een feestmaal met iedereen samen rond een tajine of tot rust komen met een hete maar verfrissende muntthee. In Marokko krioelt het van de schatten die verborgen liggen achter de omwallingen van steden en dorpen. Marokko is betoverend, een koninkrijk met een uniek parfum, dat gastvrijheid wordt genoemd… Marokko kent een mediterraans klimaat met zachte winters (op grote hoogte kan het wel sneeuwen in het Atlasgebergte) en hete zomers. In de winter kunnen de temperatuursverschillen tussen dag en nacht sterk verschillen

Algemene informatie

Hoofdstad: Rabat
Aantal inwoners: 32.649.130 (2013)
Oppervlakte: 446.550 km2
Taal: Arabisch, Berbers
Religie: 99% Islamitisch
Tijdsverschil: 1 uur vroeger
Munteenheid: Marokkaanse Dirham
Regeringsvorm: Parlementaire monarchie
Elektriciteit: 220V, 50 hertz wisselstroom
BNP per hoofd: $5.100 (2011)
Landnummer: +212
Lokale noodnummers: Ambulance 15, brandweer 15, politie 19

Klimaat

Marokko is het hele jaar door een fijn land om uw vakantie door te brengen. Het heeft uiteenlopende klimaatzones. Zo kunt u in de winter skiën in het Atlasgebergte, terwijl het aan de kust zo’n 20 tot 25 graden is. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 38 graden. De zon schijnt bijna het hele jaar door. De Atlantische kust kent een warm zeeklimaat met weinig neerslag. In de bergen zijn ‘s zomers de dagen heet en de nachten aangenaam fris. Het zuiden van Marokko, zowel Marrakech als het land achter de Hoge Atlas, heeft een woestijnklimaat met zeer beperkte neerslag, hete zomers en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De beste reistijd voor Marokko is april, mei, augustus en september.

Natuur

Marokko ligt vlak onder Spanje in het noorden van Afrika. Het land heeft een schitterend en divers landschap; kilometerslange zandstranden, beboste heuvels, een fonkelende sterrenhemel en natuurlijk de Sahara, de grootste en warmste woestijn ter wereld. Eigenlijk heeft Marokko het allemaal: wandelpaden door de bergen, surfstranden aan de Atlantische Oceaan, mooie traditionele riads, een labyrint aan straatjes, steegjes en markten en het meest smakelijke eten van Noord-Afrika. Het is een geweldige bestemming voor een zonvakantie aan de Atlantische kust, maar ook voor een actieve vakantie in het Atlasgebergte.

Cultuur

In Marokko krioelt het van de schatten die verborgen liggen achter de omwallingen van steden en dorpen. Verdwaal op vakantie in charmante straatjes met gekleurde muren waar u op iedere straathoek een verrassing te wachten staat: ezels, handelaren, torens van specerijen en de geur van kruiden, leer en snoep. Een aantal medina’s zijn door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Zoals Fez, de grootste middeleeuwse islamitische stad van de wereld, en het levendige Djemaa-el-Fna plein in Marrakech.

Feestdagen

December/Januari: Geboortedag Mohammed
1 januari: Nieuwjaarsdag
11 januari: Onafhankelijkheidsmanifest
1 mei: Dag van de Arbeid
3 mei: Nationale Feestdag
Mei: Hemelvaart Mohammed
Juni/juli: Ramadan (1 maand)
9 juli: Jongerendag
Juli: Suikerfeest (3 dagen)
30 juli: Kroningsfeest
14 augustus: Wasi-Eddahab
20 augustus: Dag van de Revolutie
21 augustus: Verjaardag Mohammed VI
September/oktober: Bedevaart naar Mekka (5 dagen)
September/oktober: Offerfeest (4 dagen)
Oktober: Islamitisch Nieuwjaar
Oktober/november: De tiende dag
6 november: Dag van de Groene Mars
18 november: Onafhankelijkheidsdag
31 november: Oudjaarsdag

Achtergrond / Geschiedenis

De Berbers zijn de eerste en oorspronkelijke bewoners van Marokko. Vanaf de tweede eeuw voor Christus tot aan het begin van de vijfde eeuw eeuw na Christus behoorde Marokko tot het Romeinse rijk. Volubilis was vroeger een Romeinse nederzetting die fungeerde als het bestuurlijke centrum voor dit deel van Romeins Afrika.

In de zevende eeuw kwamen de Arabieren naar Marokko die de geschiedenis van het land compleet veranderden. Zij brachten hun cultuur en godsdienst, de islam, met zich mee naar Marokko. Vanaf dat moment volgden mensen van dezelfde familie elkaar telkens op aan het hoofd van Marokko. In het begin van de twintigste eeuw stortte Marokko in elkaar vanwege de onenigheden en gevechten in het land.

In 1906 kreeg Frankrijk het protectoraat over Marokko en sommige gebieden kwamen aan Spanje toe. In 1912 was een groot deel van Marokko onder Franse invloedssfeer. De Marokkanen kwamen in opstand en in 1956 kwam Mohammed Ben Youssef op de troon terecht en werd het land onafhankelijk. Sinds 1962 staat zijn zoon, koning Hassan II, aan het hoofd van Marokko. In 1999 kwam koning Mohammed VI aan de macht.

Eten en drinken

Marokko is een land dat u op vakantie moet ruiken en proeven. Eten is in Marokko nog echt iets sociaals en maakt een belangrijk deel uit van de cultuur. Iedere maaltijd is een feestmaal waar samen rond een tajine gegeten wordt. De maaltijd wordt meestal afgesloten met een kop hete, maar verfrissende muntthee. De Marokkaanse keuken is sterk beïnvloed door de Berbers, Moren en Arabieren. De belangrijkste maaltijd is de lunch, die altijd bestaat uit brood, vlees (vaak kip of lam), couscous en groenten. De meeste gerechten worden op smaak gebracht met komijnzaad en bereid in de tajine, een traditionele Marokkaanse stoofpot. Marokkanen gebruiken vaak hun handen en brood als bestek. Couscous wordt meestal alleen op vrijdag gegeten omdat het, in tegenstelling tot onze voorverpakte couscous, veel tijd kost om te bereiden.

Taal

De officiële taal is een dialect van het Arabisch. Frans is de tweede taal in Marokko.

Vluchtduur

De vluchtduur naar de luchthaven van Marrakech bedraagt ca. 4 uur.

U dient er rekening mee te houden dat genoemde vluchttijd slechts ter indicatie is en er altijd tijdspelingen mogelijk kunnen zijn.

Transfer

Bij pakketreizen zijn de transfers van en naar de luchthaven in Marokko inbegrepen. Wegens veiligheidsredenen worden onze transferbegeleiders niet toegelaten in de aankomsthal van de luchthavens. Zij zullen u opwachten bij de uitgang van de luchthaven.

Transfertijd

Vanaf de luchthaven van Marrakech naar:
Marrakech: ca. 20 minuten

U dient er rekening mee te houden dat de hierboven genoemde tijd slechts ter indicatie is en er altijd tijdspelingen mogelijk kunnen zijn.

Binnenlandse vluchten

Helaas is het niet mogelijk om een binnelandse vlucht te boeken.

Legitimatie

Klik hier voor alle informatie over legitimatie, een eventueel visum en formaliteiten op het gebied van gezondheid.

Verkeer

De wegen en met name de snelwegen in Marokko zijn voor Noord Afrikaanse standaarden goed. Ook zijn verkeersborden duidelijk aanwezig, zowel in het Arabisch als in het Latijns schrift met daarbij het aantal kilometers. In het verkeer wordt er vaker voorrang genomen dan verleend. In steden, en met name in Marrakech, kan het verkeer hectisch zijn en rijden weinig weggebruikers op hun eigen baan.

Openbaar vervoer

Een deel van Marokko beschikt over een goed treinnetwerk, maar als u van die route af wilt wijken, zult u een bus moeten nemen. Over het algemeen gaat er om de 2 uur een bus tussen belangrijke plaatsen. Populaire steden als Agadir en Essaouira hebben geen trein, maar zijn goed per bus bereikbaar vanuit Marrakech.

Taxi

In Marokko rijden twee soorten taxi's. De 'petits taxis', of kleine taxi’s, rijden op de meter en zijn zeer goedkoop. U vindt er duizenden in de steden. De 'grands taxis', of grote collectieve taxi’s, functioneren als bussen, maar rijden niet op een tijdsschema en vertrekken wanneer ze vol zijn. Er worden zes mensen ingepropt, dat betekent vier op de achterbank en twee op de bijrijdersstoel! Er geldt een vast tarief per persoon, het is mogelijk om lege stoelen op de kopen.

Autohuur

Mits u in het bezit bent van uw nationaal rijbewijs, is het mogelijk Marokko door te reizen met een huurauto. Alle grote Europese verhuurbedrijven bezitten vestigingen in Marokko.

Tijdsverschil

In Marokko is het 1 uur vroeger dan in Nederland. Uitzondering is tijdens de Ramadam die wordt gehouden in april, mei of juni; dan is het in Marokko 2 uur vroeger.

Geldzaken

De Marokkaanse munteenheid is de Dirham. De Dirham (MAD) is onderverdeeld in Centimen. U kunt geld wisselen op de luchthaven, in de banken en in de meeste hotels. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Pinnen kan bijna overal, op kleine plaatsen na. Tegen het einde van de dag komt het regelmatig voor dat pinautomaten rondom het Djemaa El Fna Plein in Marrakech leeg zijn.

Hoewel diensten meestal bij de prijs zijn inbegrepen, is het toch de gewoonte om een fooi te geven. 10% van het totaalbedrag in restaurants en 2 of 3 dinar aan de bagagedrager is gebruikelijk.

Zet uw pinpas ‘aan’
Voor uw veiligheid hebben de meeste banken betaalpassen standaard geblokkeerd voor gebruik buiten Europa. Als u op vakantie gaat buiten Europa kunt uw pinpas kosteloos ‘aan’ zetten bij uw bank.

Communicatie

Telefoneren
Het mobiele telefoonnetwerk dekt ongeveer 95% van het territorium. Wij adviseren u om mobiel bellen zoveel mogelijk te beperken. Providers hanteren namelijk hoge tarieven in het buitenland. Informeer daarom voor vertrek naar de tarieven bij uw provider. Het aanschaffen van een lokale SIM-kaart kan in sommige gevallen voordeliger zijn. Ook raden wij u af om vanuit uw hotelkamer te telefoneren omdat dit nogal kostelijk is.

Internet
Internet is relatief nieuw in Marokko. Op vrijwel iedere straathoek vindt u een internetcafé waar u tegen een kleine vergoeding kunt internetten. De meeste hotels hebben inmiddels een wifi netwerk. Houd er wel rekening mee dat Marokko een van de traagste internetsnelheden ter wereld heeft.

Openingstijden

Winkels: ma t/m zo 09.00-13.00 uur en 17.00-20.00 uur. Tijdens de ramadan 09.00-12.00 uur en 20.00-22.00 uur.
Banken: ma t/m vr 8.30-12.00 uur en 14.30-17.00 uur.

Elektriciteit

220V, 50 hertz wisselstroom. Vrijwel altijd dezelfde stopcontacten als in Nederland.

Naar boven