Corendon Dutch Airlines – Huisdierenreglement

Wij bieden de service om jouw huisdier mee te nemen aan boord van onze Corendon Dutch Airlines vluchten. Dit geldt alleen voor honden en katten. Overige huisdieren zijn helaas niet toegestaan. Hieronder lees je alle informatie over het vervoeren van je huisdier in de cabine of het bagageruim, het reizen met blindengeleide-, hulp- of reddingshonden, vliegen met vechthonden of stompneuzige dieren, de reisdocumenten die je huisdier nodig heeft én alle overige belangrijke voorwaarden om je huisdier mee te kunnen nemen op reis.

Wat moet je doen om je huisdier mee op reis te nemen?

Dien je aanvraag minimaal één week van tevoren in per e-mail via bagage@corendon.nl. Onze afdeling Traffic kijkt vervolgens of op de betreffende vlucht(en) plaats is om jouw huisdier mee te nemen. Je ontvangt hierover zo snel mogelijk bericht. De aanvragen zijn altijd onder voorbehoud van alle soorten vluchtwijzigingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wijziging van luchtvaartmaatschappij of type toestel waarmee gevlogen wordt. Houd verder rekening met alle voorwaarden die die op deze pagina beschreven worden.

Asielhonden vervoeren van Curaçao naar Amsterdam 

Op iedere vlucht van Curaçao naar Amsterdam is er bij Corendon Dutch Airlines elke vlucht plek voor gratis 2 asielhonden. Dit gaat altijd in samenwerking met één van de stichtingen op Curaçao en onder begeleiding van een reiziger die ook aan boord van de vlucht zit. Aanvragen gaan via flyservices@corendon.nl uiterlijk één week voor vertrek.

Hieronder lees je alle voorwaarden over het meenemen van je huisdier

Het vervoer van huisdieren in de cabine (PETC) 

  • In de cabine vervoeren wij maximaal 4 huisdieren per vlucht
  • Aanvragen voor het meenemen van een huisdier aan boord kunnen voor al onze bestemmingen worden ingediend. Alleen voor vluchten van en naar Banjul (BJL), Gambia is dit niet mogelijk.
  • Bij het reizen met een huisdier in de cabine is het niet toegestaan te reizen op stoelnummer 1A, 1B, 1C, 2D, 2E, 2F óf op de stoelen bij de nooduitgang. Daarnaast is het verplicht om te reizen op een stoel aan het raam. Als je met een huisdier in de cabine reist, is het de bedoeling dat je zelf online en tegen betaling een stoel reserveert die aan deze voorwaarden voldoet. Wanneer op de vlucht meerdere huisdieren meegaan, moet tussen alle huisdieren minimaal 4 rijen tussen zitten waarop geen huisdieren reizen. Hierdoor kan het zijn dat Corendon alsnog genoodzaakt is je gereserveerde stoelnummer aan te passen. In dit geval ontvang je bericht van ons.
  • Afmeting: in een bench van maximaal 55x40x25 centimeter (LxBxH)
  • Gewicht: acht kilogram (huisdier inclusief bench)
  • Kosten: € 40,-  per enkele reis, te betalen bij de incheckbalie
  • Vervoer in een officiële reistas: deze zijn bijvoorbeeld te koop bij diverse dierenwinkels. De tas moet volledig afsluitbaar zijn en voorzien van luchtgaten zodat het dier voldoende zuurstof heeft. Ook voldoende beweegruimte is nodig. Zo moet het mogelijk zijn dat uw huisdier zich kan draaien en kan opstaan in de reistas. Wanneer dit niet het geval is, wordt uw huisdier geweigerd bij het inchecken.
  • Wanneer je huisdier met je meegaat in de cabine, wijst het cabinepersoneel je een stoel aan het raam. De reistas met uw huisdier plaatst u onder de stoel voor u en mag in verband met veiligheid tijdens de vlucht niet geopend of verplaatst worden.


Het vervoer van huisdieren in het bagageruim (AVIH)

  • In het vrachtruim vervoeren wij maximaal twee huisdieren in twee kennels per vlucht, in het speciaal hiervoor verwarmde gedeelte dat voorzien is van klimaat- en drukbeheersing.
  • Twee volwassen dieren uit hetzelfde huishouden van vergelijkbare grootte en elk maximaal 14 kg (30 lbs), kunnen samen in 1 kennel worden vervoerd. Dat geldt ook voor 3 dieren die tot 6 maanden oud zijn, elk maximaal 14 kg (30 lbs) wegen en afkomstig zijn uit hetzelfde nest.
  • Afmetingen: maximale afmetingen per reistas of kennel: lengte 102 cm breedte 69 cm x hoogte 76 cm.
  • Kosten: € 80,- per huisdier per enkele reis, te betalen bij de incheckbalie.
  • Voorwaarden: de kennel moet groot genoeg zijn dat je hond of kat kan staan zonder de bovenkant te raken. Daarnaast moet het dier comfortabel kunnen liggen en draaien. De kennel zelf moet van glasvezel of hard plastic zijn gemaakt. Kennels van metaal of hout zijn niet toegestaan. Leg op de boden een lekkere deken, handdoek of wat kranten.
  • Vanwege veiligheidsredenen is het niet toegestaan om speeltjes in de kennel te vervoeren.
  • Heeft de kennel wieltjes? Zorg dan voor vertrek dat deze gedemonteerd of vastgezet zijn, zodat de kennel niet gaat rollen in het ruim.
  • Een kennel kopen? Alleen op Schiphol zijn de speciale kennels te koop. Je kunt er een aanschaffen bij Schiphol Dienstverlening (Bagage Storage). Locatie: Kelderplein op Schiphol tussen vertrekhal 1 en 2. Openingstijden: dagelijks van 07.00 tot 22.45 uur.


Reizen met Blindengeleide-, hulp- en reddingshonden

Deze speciaal getrainde hulphonden vervoeren wij gratis. Wel verzoeken wij je om aan ons door te geven dat je met een hulphond reist, zodat wij de bemanning van de vlucht op de hoogte kunnen stellen. Je kunt dit per e-mail aan ons doorgeven via bagage@corendon.be. Een hulphond reist altijd mee in de cabine.

De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  • Je hulphond blijft tijdens de vlucht op de grond voor je voeten zitten of liggen.
  • Het is alleen mogelijk om op stoelnummer 1A of 2F te reizen. Zodra wij in je reservering zien dat je een hulphond meeneemt, proberen wij zo snel mogelijk en kosteloos één van deze stoelnummers voor je te reserveren. Als dit niet mogelijk is, nemen wij contact met je op.
  • Het dier moet de gehele vlucht aangelijnd zijn.
  • Er kunnen maximaal twee hulphonden mee op een vlucht.
  • Je hulphond is gecertificeerd door een organisatie die lid is van Assistance Dogs International (ADI), International Guide Dog Federation (IGDF) of andere organisaties. Je hulphond heeft een geldig EU-paspoort en de benodigde vaccinaties.
  • Alle emotionele assistentiehonden die niet gecertificeerd zijn door bovengenoemde organisaties, worden niet toegestaan om te reizen met Corendon als hulphond. Je hond kan in dat geval worden vervoerd als huisdier in de cabine of in het bagageruim.


Reizen met vechthonden of stompneuzige dieren

  • Wil je reizen met een vechthond?
    Honden die vallen in één van de volgende categorieën mogen niet mee aan boord op onze vluchten: Staffordshire Terriër, American Staffordshire Terriër, Pitbull Terriër, Mastiff, Tosa of Rottweiler. Hierbij maakt het niet uit of ze wel of geen stamboom hebben. Ook honden die qua bouw vergelijkbaar zijn aan de onderstaande rassen (zogenaamde vechthonden) mogen niet mee.
  • Wil je reizen met een stompneuzig dier?
    Wil je vliegen met een stompneuzig dier, zoals een Pug, Boxer, Bulldog of Pekinese- of Perzische kat? Deze dieren kunnen moeite hebben met de ademhaling tijdens de vlucht door hoge temperaturen en stress. Om hun welzijn te garanderen, vervoeren wij de meeste stompneuzige dieren in de cabine.


Waar moeten reisdocumenten van huisdieren aan voldoen

  • Je huisdier heeft een EU-paspoort nodig. De Nederlandse versie wordt uitgegeven door de dierenarts.
  • Honden en katten moeten ter identificatie een chip hebben.
  • Honden en katten moeten voor vluchten binnen de EU minimaal 15 weken oud zijn. De rabiës (hondsdolheid) vaccinatie kan op z’n vroegst toegediend worden na 12 weken. Vanaf 3 weken na het toedienen van deze vaccinatie mag je huisdier vliegen.
  • Honden en katten moeten voor vluchten buiten de EU (o.a. Marokko, Gambia, Egypte en Turkije) minimaal 7 maanden oud zijn. De rabiës (hondsdolheid) vaccinatie kan op z’n vroegst toegediend worden na 12 weken. Vanaf 3 weken na het toedienen van deze vaccinatie moet een bloedtest afgenomen worden. Vervolgens mag je huisdier vanaf 12 weken na deze bloedtest vliegen.
  • De dierenarts moet de rabiës vaccinatie aantekenen in het paspoort. Daar moet ook vermeld staan tot en met wanneer de vaccinatie geldig is. Op het moment van reizen moet de vaccinatie nog geldig zijn.
  • Bekijk informatie over de richtlijnen en verplichtingen voor vluchten binnen de EU op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van de Overheid.
  • Voor informatie over de richtlijnen en verplichtingen voor vluchten buiten de EU bekijk je deze pagina op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van de Overheid.


Overige belangrijke informatie voor het vervoer van honden en katten

  • Aansprakelijkheid
    Omdat het vervoeren van uw huisdier op eigen risico is, moet je bij het inchecken een vrijwaringsbewijs (“Form of Indemnity”) ondertekenen. Dit houdt in dat de luchtvaartmaatschappij niet aansprakelijk is voor ziekte, verwonding, zoekraken, ontsnapping of overlijden van het huisdier. Ook is de luchtvaartmaatschappij niet aansprakelijk als je de toegang tot een land wordt geweigerd.
  • Belangrijk om te weten
    Onze bemanning mag jouw huisdier weigeren wanneer het onverantwoord lijkt om het te vervoeren of wanneer het dier zich misdraagt.
  • Zorg dat je op tijd aanwezig bent om in te checken
    Wij raden passagiers die reizen met een huisdier aan om niet later dan 2 uur voor vertrek bij de check-in balie aanwezig te zijn. Zo is er genoeg tijd om alle documenten te laten controleren en je huisdier rustig naar het vliegtuig te vervoeren.

Andere luchtvaartmaatschappij

Heb je een vakantie geboekt bij Corendon maar vlieg je met een andere luchtvaartmaatschappij dan Corendon Dutch Airlines? Neem dan telefonisch contact op met ons Contact Center via telefoonnummer 02 722 94 94.