Klimaat en temperatuur Bulgarije - Het weer in Bulgarije

Klimaat en temperatuur Bulgarije - Het weer in Bulgarije

Klimaat en temperatuur in Bulgarije - Wat is het weer in Bulgarije?

U denkt eraan een vakantie te boeken naar het prachtige Bulgarije, maar u twijfelt of u beter in het hoogseizoen of het naseizoen kunt gaan? Ook als u twijfelt over de weersomstandigheden is het goed om verder onderzoek te doen. De onderstaande grafieken geven u alle reis- en weersinformatie over het mooie Bulgarije: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. U heeft dan meteen een duidelijk beeld van het weer. Ook ziet u precies hoe zonnig het op dit moment is in Bulgarije onder het kopje ‘actuele weersverwachting’. Kortom, alle nuttige informatie die u nodig heeft voor een vakantie naar Bulgarije. Zo kunt u vast een goede keuze maken!

Actuele weersverwachting Bulgarije

Gaat u binnenkort op vakantie naar Bulgarije? Check dan hieronder het actuele weerbericht.

SIDE WEER

Klimaat Bulgarije in de zomermaanden

Balkanland Bulgarije grenst met de Donau rivier aan Roemenië, en heeft een 378 kilometer lange kustlijn langs de Zwarte Zee. In het westen grenst het aan buurlanden Servië en Montenegro en in het zuiden aan het populaire vakantieland Griekenland. De kust is het grootste vlakke oppervlakte van Bulgarije. Dat is een groot verschil met het westen en zuiden van het land waar men flinke bergen ziet. Wanneer u de bergen ingaat, wordt het kouder en is er meer kans op neerslag. De Balkan staat ook wel bekend om meer regenval en koudere weersomstandigheden in de winter. De zomers worden dan weer behoorlijk heet.

Bulgarije is een geliefd vakantieland, en dan vooral de kust. In de populaire plaats Sunny Beach genieten vele toeristen van prachtige gouden zandstranden, warme temperaturen en vele uren zon. Sunny Beach is met 300 zonnige dagen per jaar en zomertemperaturen van 28 graden met recht ‘sunny beach’ te noemen. In deze periode is het dan ook erg druk met toeristen en lokale bevolking die allemaal van een welverdiende vakantie genieten.

In maart begint Bulgarije wat op te warmen, al is het voor een zonvakantie nog niet geschikt. De late lente daarentegen is wel een goede periode voor een bezoekje aan Sunny Beach. Weinig toeristen op het strand en bij de bezienswaardigheden, de accommodaties zijn goedkoper, maar de temperaturen zijn al aangenaam. April en mei kennen gemiddelde temperaturen van 12 tot 17 graden tot 21 graden eind mei. De nachten zijn wat frisser met temperaturen tussen de 7 en 12 graden. Een jasje of vest meenemen in de koffer is dan wel aan te raden.

In de lente heeft u toch al 9 tot 12 zonuren per dag, maar in april valt 54 millimeter neerslag, wat is verspreid over 8 dagen.

De zomer is de beste periode om naar Bulgarije te gaan, want het weer is dan heerlijk. Het is de warmste tijd van het jaar. Juni en september hebben een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden welke stijgt naar een gemiddelde dagtemperatuur van 22-23 graden in juli en augustus. De hoogste temperaturen vindt u in de maand juli, zo’n 28 graden. Ondanks dat het behoorlijk heet klinkt, zorgt een briesje vanaf de Zwarte Zee voor wat verkoeling. Daardoor kunt u de warmte veel beter volhouden. De gemiddelde zeetemperatuur is een aangename 21 tot 24 graden. Juni, juli en augustus hebben ongeveer 12 uur zon per dag. Augustus is de droogste maand van het jaar met slechts 30 millimeter neerslag en 4 regenachtige dagen. Bang voor slecht weer hoeft u dus niet te zijn.

Klimaat Bulgarije in de wintermaanden

In oktober begint de herfst, een periode waarin het nog steeds aangenaam kan zijn aan de Bulgaarse kust, maar waar het in het binnenland al behoorlijk kouder wordt. Het is een stuk rustiger dan in het hoogseizoen, want de gezinnen met kinderen hebben hun vakantie al gehad, maar de temperatuur daalt wel vanaf september. Het is dan ongeveer 10 tot 17 graden. U kunt geluk hebben en nog temperaturen van 19 graden treffen.

Het aantal zonuren daalt naar ongeveer 6-7 uur per dag en zwemmen in zee is niet aan te raden. Het zeewater is nog maar 15 tot hooguit 19 graden. Niet zo lekker om een duik te nemen dus.

Anders dan in de badplaatsen aan de Middellandse Zee waar het ’s zomers eigenlijk vrijwel droog is, is er in Sunny Beach altijd kans op regen. November is de natste maand van het jaar met 56 millimeter verdeeld over 7 dagen. Klinkt veel, maar in vergelijking met België van dat natuurlijk mee.

De winters kunnen behoorlijk koud zijn met een gemiddelde dagtemperatuur van 4 graden in december, 2 graden in januari en 3 graden in februari. De allerlaagste temperaturen kunnen zelfs onder het nulpunt komen. In de koudste maand januari daalt het kwik wel eens tot -1 graden. De stad Varna aan de kust van de Zwarte Zee heeft warmere winters dan enig ander deel van het land. Maar wanneer de koude lucht vanuit Rusland komt waaien, ontstaan er bitterkoude weersomstandigheden. Deze tijd van het jaar is het dan ook niet ongebruikelijk dat de Donau en andere (kleine) meren en rivieren volledig bevriezen. Leuk om te schaatsen, maar niet geschikt voor een zon- en strandvakantie.

In december is er een neerslagpiek van zo’n 63 millimeter, maar de neerslag daalt in januari naar slechts 28 millimeter over 8 dagen in de maand. De regenval blijft redelijk beperkt tot juni waar het daarna weer stijgt naar gemiddeld 64 millimeter in de loop van de maand.

Waar u in de herfst nog 6 à 7 uur zon had per dag, is dat nu veranderd naar zo’n 5 à 6 uur per dag. De zeetemperatuur is helemaal afgekoeld naar slechts 7 graden. De kans op regen ligt rond het gemiddelde met 41 tot 48 millimeter elke maand.

Beste reistijd Bulgarije

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het prachtige Bulgarije te boeken?

Als u voor een zon- en strandvakantie gaat, is de zomerperiode de beste tijd om op vakantie te gaan naar Bulgarije en Sunny Beach. Deze maanden kunt u gegarandeerd genieten van temperaturen ver in de 20 graden, weinig neerslag en lange dagen met veel zon. Maar liefst 300 dagen! Deze omstandigheden maken Sunny Beach tot een populaire vakantieplaats. Daardoor is het behoorlijk druk op de lange, goudgele stranden van Sunny Beach.

Wilt u liever niet in het hoogseizoen op vakantie? Dan is de lente of de herfst een geschikte periode. Houd dan wel rekening met wat lagere temperaturen en meer kans op regen. U doet er goed aan een jas of vest mee te nemen, evenals een paraplu. Een vakantie in de winter is niet aan te raden. In Bulgarije is dan net zo koud (al dan niet kouder) als in België. Soms is het zo koud dat zelfs meertjes kunnen bevriezen.

Gemiddelde temperatuur Sunny Beach:

Gemiddelde temperatuur Nessebar:

Gemiddelde temperatuur Obzor: