Klimaat en temperatuur op Bonaire - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur op Bonaire - Wat is de beste reistijd?

Natuurlijk wilt u dat het lekker weer is wanneer u naar Bonaire op vakantie gaat. Daarom is het verstandig om vooraf te kijken welke periode het beste bij uw reis naar dit tropische eiland past. Door de ligging in de Caribische Zee geniet u op Bonaire van dagelijkse temperaturen van rond de 30 graden. Het is er behoorlijk droog, maar er komt ook een kort regenseizoen voor. Dus of u nu aan het begin van het voorjaar, tijdens de zomermaanden of hartje winter van de zonnestralen wilt genieten, op Bonaire kan het altijd! Als u onderstaande grafieken bekijkt, ziet u direct de gemiddelde temperatuur, het aantal uren zon, de gemiddelde zeetemperatuur en het aantal millimeter neerslag. Zo weet u precies welke periode het meest geschikt is voor uw zonvakantie op Bonaire.

Klimaat Bonaire in de zomermaanden

Een van de meest zachte klimaten van de Caraïben vindt u terug op Bonaire. Op dit eiland is het écht tropisch. Het verschil in zonuren en (zee)temperaturen is nihil. De verandering in regenval is het enige, maar ook dat is bijna niks. Vanaf april tot en met september valt er slechts 22 tot 38 millimeter regen.

Met 28 graden in het voorjaar en 29 graden in de maanden daarna start het begin van de zomer al goed. September kent een gemiddelde hoogste temperatuur van 30 graden. Door de jaarlijkse wind vanuit het oosten blijven de temperaturen aangenaam. Naast aangename temperaturen zorgt deze wind ook voor wat extremere wateromstandigheden aan de oostkust en juist voor een rustige zee aan de westkust van Bonaire. Gaat u in de zomer op vakantie, dan geniet u van het droge seizoen. Met heel veel zon en gemiddelde temperaturen van rond de 30 graden en van juni tot en met augustus zelfs boven de 30 graden heeft u een goede zonvakantie te pakken. Ondanks dat het zeewater ongeveer gelijk is aan deze gemiddelde temperaturen, zorgt het voor de nodige verkoeling.

Klimaat Bonaire in de wintermaanden

Halverwege oktober start het korte regenseizoen. Deze periode duurt zo’n 3 maanden en stopt halverwege januari. Er valt dan zo’n 320 millimeter aan regen, net genoeg om het officieel een natte periode te noemen. Aan de dagelijkse temperaturen verandert er vrij weinig. Het is zo’n 27 tot 29 graden, maar over het algemeen geniet u ook tijdens het regenseizoen van 30 graden. Van januari tot en met maart is het het koudst op het eiland; 25 graden gemiddeld. Ondanks de hogere neerslagkans schijnt de zon nog steeds 8 uur per dag. De temperatuur van de zee ligt tussen de 26 en 28 graden. Dus een winterzonvakantie naar Bonaire is ook tijdens de gure winter in België ideaal!

De wintermaanden in het Caribische gebied staan bekend om de orkanen. Bonaire en de andere omliggende eilanden in de Caribische Zee liggen op zo’n plek dat de razende orkanen het gebied net missen voordat ze richting de Atlantische Oceaan gaan.

klimaat-bonaire

Gemiddelde temperatuur Bonaire:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Bonaire januari 29 25
Temperatuur Bonaire februari 29 25
Temperatuur Bonaire maart 29 25
Temperatuur Bonaire april 29 26
Temperatuur Bonaire mei 30 27
Temperatuur Bonaire juni 31 27
Temperatuur Bonaire juli 31 27
Temperatuur Bonaire augustus 31 27
Temperatuur Bonaire september 32 28
Temperatuur Bonaire oktober 31 27
Temperatuur Bonaire november 30 26
Temperatuur Bonaire december 29 25

Gemiddelde regenval Bonaire:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Bonaire januari 8 uur 52 mm
Klimaat Bonaire februari 9 uur 25 mm
Klimaat Bonaire maart 9 uur 19 mm
Klimaat Bonaire april 8 uur 27 mm
Klimaat Bonaire mei 8 uur 22 mm
Klimaat Bonaire juni 9 uur 25 mm
Klimaat Bonaire juli 9 uur 38 mm
Klimaat Bonaire augustus 9 uur 33 mm
Klimaat Bonaire september 9 uur 30 mm
Klimaat Bonaire oktober 8 uur 94 mm
Klimaat Bonaire november 8 uur 106 mm
Klimaat Bonaire december 8 uur 96 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Bonaire

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar Caribisch Bonaire te boeken?

Wilt u ontsnappen aan de kou thuis, dan kunt u gewoon in de winter op vakantie gaan naar Bonaire. Door het klimaat geniet u het hele jaar door van minimaal 28 tot 30 graden. In september worden de hoogste temperaturen gemeten. Maar dat betekent niet dat u in de andere 11 maanden niet op vakantie kunt.

Het is niet alleen maar droog op het tropische eiland. Er is ook een korte, maar natte periode van halverwege oktober tot halverwege januari. Het aantal millimeters regen is net hoog genoeg om door te gaan als natte periode. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw vakantie in het water valt.

Niet alleen de temperaturen op het eiland zijn zeer aangenaam, ook de zee profiteert van deze temperaturen. Het helderblauwe zeewater is het hele jaar door namelijk zo’n 28 tot 30 graden. Ondanks de hoge temperatuur blijft het een uitstekende manier om even af te koelen.

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor u op een rijtje gezet.

  • Warmste maanden: juni t/m oktober
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: maart
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: september
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maanden: december t/m maart
  • Meeste neerslag: november
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: maart en mei