Klimaat en temperatuur in Thailand - Wat is de beste reistijd?

Klimaat en temperatuur in Thailand - Wat is de beste reistijd?

Klimaat & temperatuur Thailand

Wilt u graag op vakantie naar Thailand, maar bent u niet zeker van de beste reisperiode? Tijdens het laagseizoen in de winter wanneer het warmer is dan in België, of toch liever hartje zomer? Bekijk de grafieken hieronder met de gemiddelde temperatuur, eventuele neerslag, gemiddelde zeetemperatuur en alle overige reis- en weersinformatie over Thailand. Zo ziet u direct of de betreffende vakantieperiode het gewenste weer heeft. Gaat u op korte termijn weg? Bekijk dan het kopje ‘actuele weersverwachting’. Dan kunt u zorgeloos uitkijken naar een mooie vakantie naar Thailand

Klimaat Thailand in de zomermaanden

Thailand ligt op het continent Azië en is een groot land ten westen van Laos en Cambodja en ten (zuid)oosten van Birma en de Andamanse Zee. In het zuiden vindt u een tropisch klimaat terwijl u in het noorden de moessons treft. In het noorden bevinden zich ook de bergketens terwijl er in het noordoosten lagere vlakten en kleine heuvels zijn. Een behoorlijk wisselend landschap dus! Thailand heeft gemiddelde temperaturen rond de 30 graden en het hele jaar ongeveer 7 tot 9 zonuren. Een heel verschil met het weer in België.

Terwijl het jaar verdeeld kan worden in een natte en een droge periode, zijn er in Midden- en Zuid-Thailand geen temperatuurverschillen. De omstandigheden variëren voornamelijk door de lokaal heersende moessonsystemen. Als in het noorden de noordoostelijke moesson waait, dalen hier de temperaturen iets meer dan in het zuiden. Het weer in Thailand wordt dus bepaald door de twee moessons die door het land gaan: de noordoostelijke en de zuidwestelijke.

In de zomerperiode, van mei tot eind september/begin oktober, is het de zuidwestelijke moesson die de weerspatronen in Thailand bepaalt. Vanaf de Indische Oceaan brengt de wind warme, vochtige en bewolkte lucht mee wat zorgt voor het natte seizoen. Gedurende deze periode heeft Thailand het grootste deel van zijn jaarlijkse neerslag, vooral in de hoger gelegen gebieden van Noord-Thailand. In Bangkok valt van mei tot en met juli gemiddeld 180 millimeter regen, waarna het in augustus iets afneemt met 10 millimeter en het in september en oktober zo’n 190-220 millimeter is. In de badplaats Hua Hin is het een stuk minder wisselvallig en loopt het van 120 millimeter regen tot 90 millimeter in augustus. Daarna verhoogt de neerslag weer tot 200 millimeter in oktober.

Tijdens het regenseizoen daalt de dagelijkse zonneschijn tot ongeveer 6 à 7 uur per dag en neemt de bewolking langzaamaan toe. De Belgische zomer is voor velen niet de meest geschikte tijd om op vakantie te gaan naar Thailand. Deze periode heeft naast hoge temperaturen ook een hoog luchtvochtigheidsgehalte. Mocht u wel naar deze fascinerende bestemming willen gaan tussen mei en oktober, dan is het aan te raden om lichte, katoenen kleding mee te nemen door de intensiteit van de vochtigheid in combinatie met de hoge temperaturen. Gaat u voor een relaxvakantie aan het strand, neem dan ook uw zwemkleding mee. De zeetemperatuur is in Hua Hin maar liefst 30 graden. Verkoeling zal het u niet brengen, maar een duik nemen kan natuurlijk altijd!

Klimaat Thailand in de wintermaanden

In de wintermaanden waait de noordoostelijke moesson door Thailand. Van november tot en met april brengt de wind veel drogere lucht mee dan de zuidwestelijke moesson in de zomermaanden. Hierdoor is de vochtigheid in de wintermaanden stukken lager, valt er aanzienlijk minder regen en dalen de temperaturen wat meer, vooral in het noorden.

De winter is in Thailand de koudste periode. Bijvoorbeeld in Chiang Mai in het noordwesten van het land. Hier is januari de koudste maand, wanneer het kan dalen tot een minimum van 13 graden en de maxima op ongeveer 29 graden zitten. Niet echt koud zoals wij dat in België kennen dus. Ook de zonuren zijn in de wintermaanden met 8-10 uur hoger dan in de zomermaanden. Tel daarbij een gemiddelde dagtemperatuur van 28 graden op en u heeft een fantastisch vakantieadres deze winter!

In het noorden van het land blijft het gebied nog bijna twee tot drie maanden vrijwel regenachtig met 60 millimeter regen in november en 10 millimeter in januari. In deze periode valt er in het zuiden van Thailand echter maar een kleine hoeveelheid regenval door de Stille Oceaan winden die een geringe hoeveelheid neerslag opleveren. Ook wereldstad Bangkok kent in de wintermaanden weinig neerslag. Hua Hin daarentegen is in november nog erg regenachtig met ongeveer 140 millimeter regen verdeeld over 4 dagen. Maar ook in de winter blijft de zeetemperatuur erg warm met zo’n 28 graden van december tot en met februari. De overige wintermaanden is het zeewater 29-30 graden.

klimaat-thailand

Gemiddelde temperatuur Thailand:

Max temp. Min temp.
Temperatuur Thailand januari 30 22
Temperatuur Thailand februari 32 23
Temperatuur Thailand maart 33 24
Temperatuur Thailand april 34 26
Temperatuur Thailand mei 34 26
Temperatuur Thailand juni 33 26
Temperatuur Thailand juli 33 25
Temperatuur Thailand augustus 33 25
Temperatuur Thailand september 33 25
Temperatuur Thailand oktober 31 24
Temperatuur Thailand november 30 24
Temperatuur Thailand december 29 22

Gemiddelde regenval Thailand:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Thailand januari 9 uur 10 mm
Klimaat Thailand februari 9 uur 30 mm
Klimaat Thailand maart 10 uur 20 mm
Klimaat Thailand april 9 uur 40 mm
Klimaat Thailand mei 8 uur 120 mm
Klimaat Thailand juni 7 uur 80 mm
Klimaat Thailand juli 7 uur 100 mm
Klimaat Thailand augustus 7 uur 90 mm
Klimaat Thailand september 7 uur 100 mm
Klimaat Thailand oktober 7 uur 200 mm
Klimaat Thailand november 8 uur 140 mm
Klimaat Thailand december 9 uur 10 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Thailand

Wat is de beste reistijd om een vakantie het warme Thailand te boeken?

Als u op vakantie wilt naar Thailand is het verstandig te weten dat er behoorlijk wat verschil zit tussen het noorden en het zuiden van het land. Het noorden kent een moessonklimaat met kleine temperatuurverschillen gedurende het jaar, terwijl het zuiden een tropisch klimaat heeft met een minimale verandering in temperatuur. Beide klimaten zorgen voor hoge temperaturen rond de 30 graden, maar het noorden kent door de moesson een behoorlijk hoge luchtvochtigheid in de zomer. De Belgische zomer is door het regenseizoen dan ook niet de ideale periode om dit prachtige land te ontdekken.

U kunt beter tijdens de koude winter in België naar het warme Thailand gaan. U geniet gegarandeerd van tropische temperaturen, heeft veel minder kans op regen en u kunt ook meer van het land zien. Maak bijvoorbeeld een mooie reis naar de indrukwekkende hoofdstad Bangkok of de gezellige badplaats Hua Hin. Ook het zeewater is qua temperatuur behoorlijk hoog, zo’n 28 graden. Heerlijk dus om een duik te nemen!

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor u op een rijtje gezet.

  • Warmste maanden: april en mei
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: januari en december
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: april t/m juni
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maanden: januari en december
  • Meeste neerslag: oktober
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: december t/m maart