Klimaat en temperatuur in Bodrum - Wat is het weer in Bodrum?

Klimaat en temperatuur in Bodrum - Wat is het weer in Bodrum?

Bent u van plan om op vakantie te gaan naar Turkije, bijvoorbeeld Bodrum? Dan wilt u vast zeker zijn van mooi weer zodat u optimaal kunt genieten. In onderstaande grafieken ziet u alle reis- en weersinformatie over het Turkse pareltje Bodrum: de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren, de gemiddelde zeetemperatuur en eventuele neerslag. Als u bij het kopje ‘actuele weersverwachting’ kijkt, ziet u gelijk hoe het weer op dit moment op de bestemming is. Op die manier kunt u een weloverwogen keuze qua periode maken voor uw vakantie naar Bodrum.

Actuele weersverwachting Bodrum

Gaat u binnenkort op vakantie naar Bodrum? Check dan hieronder het actuele weerbericht.

SIDE WEER

Weer Bodrum in de zomermaanden

Het Turkse Bodrum ligt tussen de populaire badplaatsen Kusadasi en Marmaris in de provincie Mugla. Waar Bodrum vroeger een vissersdorp was, is het nu een bruisend stadje met een perfecte ligging aan zee. Tel daar de hete zomers en de mooie omgeving bij op en u heeft alle ingrediënten voor een fantastische vakantiebestemming!

Zoekt u een periode waarin het niet te warm is, maar de temperatuur goed is om naast het genieten van de zon ook activiteiten te ondernemen? Dan is de lente de juiste reisperiode voor u. De gemiddelde temperatuur stijgt dan van de ietwat frisse 13 graden in maart tot een zachte 21 graden in mei. In de aanloop naar de zomer kan het zelfs 26 graden worden! U kunt zeker al genieten van een dagje strand, want er is tussen de 9 en 12 uur zon per dag. Mocht u het warm hebben gekregen van het zonnebaden, dan kunt u wellicht beter het hotelzwembad gebruiken, want de zeetemperatuur is 17 graden.

Bodrum in de zomer is behoorlijk druk. Veel toeristen zijn verliefd geworden op het lieflijke Bodrum en dat ziet men terug in het hoogseizoen. Naast dat er luxe hotels en vele winkels zijn en het gewoon een gezellige badplaats, zijn de weercondities uitstekend te noemen. Overdag kan het al gauw boven de 30 graden worden, vooral in juli en augustus. In juli is het gemiddeld 29 graden met pieken van wel 34 graden. De zonnigste maand is augustus met maar liefst 13 zonuren per dag! Ideaal voor uw zon- en strandvakantie, mits u zich goed insmeert met zonnebrand. Als u wilt afkoelen, dan kunt u gerust zwemmen in de zee, want met gemiddeld 24 graden is het prima dobberen in de Middellandse Zee.

Vanaf mei tot oktober zult u een briesje ervaren dat de ergste warmte wegneemt. De wind die vanaf de Egeïsche Zee komt, zorgt ervoor dat overdag de warmte wat draaglijker is, en ‘s nachts prima kunt slapen. Overdag is het dan gemiddeld zo’n 20-23 graden, dus uitstekende weersomstandigheden om een drankje op het terras te doen of te winkelen.

Weer Bodrum in de wintermaanden

Bodrum kent eigenlijk geen herfst, maar een tweede lente. Dit omschrijft de weercondities het beste. Bij herfst denkt u namelijk al gauw aan druilerig en kouder weer. In Bodrum is hier echter geen sprake van! Tussen oktober en november kunt u nog genieten van vele uren zonneschijn en een strakblauwe hemel, al kan het heel soms een beetje regenen.

Koud is het deze periode absoluut niet. De gemiddelde temperatuur is ongeveer 21 graden in oktober en 16 in november. Het wordt eigenlijk nooit kouder dan 12 graden deze maanden. Zeker het begin van de herfst is nog warm te noemen, met gemiddeld 25 graden en maar liefst 8 à 9 uur zon per dag. Nog prima weer om aan uw kleurtje te werken! Omdat het hoogseizoen voorbij is, is de ergste drukte ook weg. U heeft wat meer ruimte rond uw handdoekje op het strand en bij de bezienswaardigheden kunt u vooraan staan. De zeetemperatuur is in oktober en november nog boven de 20 graden, dus neem gerust een duik in de zee.

Als u in de winter naar Bodrum wilt, kunt u het beste een paraplu bij uw bagage inpakken. Deze periode kenmerkt zich namelijk door regen. De meeste regen valt in december en januari met ongeveer 108 millimeter en 73 millimeter neerslag. Deze maanden waait het ook harder, wat weleens resulteert in stormachtig weer zoals wij in België kennen.

Erg koud is het dan weer niet in Bodrum in de winter. Van november tot maart zijn de gemiddelde temperaturen 13 graden in december en 12 graden in januari en februari. Dat het niet kouder wordt dan gemiddeld 12 graden, heeft Bodrum te danken aan de ligging aan de Middellandse Zee. Daardoor zijn de temperaturen over het algemeen beter dan in ons deel van Europa.

klimaat-weer-bodrum

Gemiddelde temperatuur Bodrum:

Max temp. Min temp.
Weer Bodrum januari 15 8
Weer Bodrum februari 15 8
Weer Bodrum maart 17 9
Weer Bodrum april 21 13
Weer Bodrum mei 26 16
Weer Bodrum juni 30 20
Weer Bodrum juli 34 23
Weer Bodrum augustus 33 22
Weer Bodrum september 31 20
Weer Bodrum oktober 25 16
Weer Bodrum november 19 12
Weer Bodrum december 16 9

Gemiddelde regenval Bodrum:

Zonuren:

Zonuren p.d. Neerslag p.m.
Klimaat Bodrum januari 5 uur 73 mm
Klimaat Bodrum februari 6 uur 70 mm
Klimaat Bodrum maart 6 uur 64 mm
Klimaat Bodrum april 7 uur 30 mm
Klimaat Bodrum mei 9 uur 12 mm
Klimaat Bodrum juni 10 uur 14 mm
Klimaat Bodrum juli 10 uur 10 mm
Klimaat Bodrum augustus 10 uur 10 mm
Klimaat Bodrum september 8 uur 10 mm
Klimaat Bodrum oktober 7 uur 30 mm
Klimaat Bodrum november 6 uur 79 mm
Klimaat Bodrum december 4 uur 108 mm

Gemiddelde zeetemperatuur:

Beste reistijd Bodrum

Wat is de beste reistijd om een vakantie naar het Turkse Bodrum te boeken?

Bodrum is een perfecte vakantiebestemming voor jong en oud, stelletjes en vriendengroepen. Vanaf halverwege de lente tot het einde van de herfst kunt u genieten van heerlijke weersomstandigheden. De zon schijnt vele uren per dag en de temperaturen lopen op van 21 graden in april/mei tot wel 34 graden in juli/augustus. Deze maanden kunt u ook gerust een duik in zee nemen, want met gemiddeld 25 graden is die zeer aangenaam. De zomermaanden zijn wel echt het hoogseizoen, dus als u iets meer rust wenst, kies dan voor bijvoorbeeld september. Dan is het behoorlijk zonnig, ervaart u een prachtige blauwe lucht en zijn de temperaturen iets draaglijker. Het wordt niet voor niets ‘de tweede lente’ genoemd!

Bodrum is voor een strandvakantie niet aan te raden in de winter, want met slechts 13 graden in december is het echt te koud voor een dagje zonnebaden. Deze periode is wel geschikt voor mensen die de echte kou in België willen ontvluchten en de stad verkennen met een paraplu geen probleem vinden. U kunt namelijk niet op het strand liggen deze maanden.

Bodrum kenmerkt zich door prachtige en ongerepte gouden zandstranden die de kustlijn sieren. Ondanks het massatoerisme heeft Bodrum nog steeds zijn charme behouden. U vindt er nagenoeg geen hoge vakantie-appartementen, de gebouwen zijn merendeel laag van opzet en in rustige kleuren gebouwd. Naast het mooie weer heeft Bodrum veel meer te bieden. Voor wie graag wat kennis van de Turkse geschiedenis op wilt doen, zijn er bezienswaardigheden als kastelen en ruïnes. Het binnenland is zeker ook een bezoekje waard. Huur een auto en verken de met pijnbomen begroeide heuvels en pittoreske dorpjes. Als u in meer dan alleen zonnebaden geïnteresseerd bent, zult u zeker versteld staan van de veelzijdigheid van deze Turkse (bad)plaats. Ontdek de parel Bodrum!

We hebben de uitkomsten van de bovenstaande grafieken nog even voor u op een rijtje gezet.

  • Warmste maanden: juli en augustus
  • Minste neerslag en meeste zonuren, dus perfect strandweer: juli en augustus
  • Hoogste gemiddelde dagtemperatuur: juli
  • Laagste gemiddelde dagtemperatuur en koelste maanden: januari en februari
  • Meeste neerslag: december
  • Minste neerslag en droogste maand, dus beste reistijd voor een zonovergoten vakantie: juli